S/Y Allie

S/Y Allie

Underbara Kap Verde

S/Y AlliePosted by S/Y Allie Fri, November 26, 2010 19:01:15

13-16 November 2010 Mindelo


Efter att ha förtöjt vid halv åtta i marinan åt vi frukost, innan vi gick upp till hamnkontoret och Immigration. Efter att ha fått våra stämplar i passet och blitt informerade att vi var tvungna att lämna in skeppspappren på polisen på tisdag, gick vi tillbaka till marinan och tog den första duschen på 2 veckor. Nu när vi kände oss som människor igen gick vi ut på stan för att ta en öl och äta lite mat. Sven, Emil och Johan provade biffen, men det var ingen höjdare. Dom har inte mycket till kött i det har landet. Då drog Kim vinstlotten med dubbla hamburgare istället, Vi träffade Mark igen, han hade sällskap av sin pappa i 3 veckor och på eftermiddagen kom även dom tyska killarna på Barracuda in till marinan. Vi tog och firade detta återseendet och gick ut och festade på kvällen. Dom hade satt upp en stor scen på torget där det var konsert fram till på småtimmarna. Vi träffade ett gäng lokala killar som visade oss nattlivet.

Dagen efter tog vi den första sovmorgonen på länge, Johan och Emil var i land och hämtade Pizzor till lunch. På eftermiddagen tog vi en sväng runt i stan, som var ganska liten och trevlig, vissa människor verkar dock tro att alla vita är vandrande plånböcker.

Dom andra dagarna gick åt till att tvätta kläder, fylla gasol, köpa större fiskekrokar och se mer av byn. Nu hade även den Norska båten Fri Inspiration kommit och sista kvällen hade vi ett planeringsmöte inför en eskadersegling till nästa ö.

16 November 2010 Eskadersegling till Tarrafal, Santo Antao

Vid tolvtiden efter att ha fyllt vatten, kastade vi loss och lämnade marinan tillsammans med Mark och Tyskarna. Norrmännen hade lämnat hamnen någon timme tidigare. Vi fick en fin dagseglats med vissa kappseglings tendenser. Mark vann dock i sin lättade Vega. Vi vann dock fiske momentet då vi krokade upp en gigantisk ”joe” som mätte 110 cm. På kvällen samlades vi på stranden och fisken räckte mer en väl till oss elva.

17 November 2010 Brännboll och Speedminton

Det är rätt stora dyningar så vi slog runt med jollen några gånger, att tima vågorna är inte lätt å hälften av gångerna misslyckades å det blev bad istället.

Dagen spenderade vi på stranden med speedminton, bad och en sväng bort å kolla på vågorna vid klipporna. Vi tog även en sväng i den lilla byn där kindergarden bestod av två gamla frysboxar och lite tomflasker. Vi köpte ett par öl i en liten affär.

På eftermiddagen när solen inte stekte lika mycket var det dags för brännboll på stranden. Det va riktigt roligt men sjukt jobbigt att springa runt i sanden. På kvällen tände vi en eld å satt å snackade.


18 November 2010 Grisslakt!

Denna dag blev nog den mest udda på hela resan, den började med att Norrmännen dagen innan hade pratat med lokalbefolkningen och köpt en gris för 110 €. kl 10.00 på morgonen var det dags för slakt och lite spända tog vi jollen in till land. Det var ingen liten griskulting dom hade lyckas köpa utan en ganska stor en. Grisägaren fick fångat grisen och släpat med sig den ner på stranden där dom efter mycket velande fick skärt halsen av den stackars skrikande grisen. När grisen äntligen var död, täckte dom den med bambu och vass och svedde bort håret, innan dom tog ut inälvorna. Dom fick gladligen behålla både blodet och levern mm. Nu stod vi där med med en död gris och ett helt gäng infödingar, utan att veta riktigt vad vi skulle ta oss till. Det skulle behövas mycket ved så det fick bli första prioriteringen att skaffa, som tur var hjälpte lokalbefolkningen till och efter någon timme hade vi tillräckligt med för att börja grilla. Under tiden hade vi byggt en eldstad, men när provade att hänga dit grisen upptäckte vi att stålstängerna som vi tryckt igenom grisen inte höll för belastningen. Så det var bara att ge upp försöket med en helgrillad gris. Istället började Henrik att stycka grisen men då blev slaktaren sur och han tog över jobbet. Efteråt ville han ha betalt men det vägrade Norrmännen att ge han. Trötta efter förmiddagens slut lämnade vi grisen på stranden och åkte tillbaka till båtarna för att äta lunch. Kl 16.30 åkte Johan och Kim in till stranden för att börja grilla och Emil gjorde en kladdkaka och Sven fixade folie knyten med potatis och lök.

När solen hade gått ner började grisfesten. På plats var vi nio och ett tiotal lokala fiskare. Vi kännde på oss hur det skulle bli så vi tappade upp vinet på 0.5l pet flaskor och även lite sprit. Och tur var det för i början var dom på oss hela tiden och ville ha alkohol. Men efter att vi hade ätit oss mätta och bjöd dom på jätte mycket griskött blev dom mycket trevligare. Dom var alla fiskare och det är nog inte så ofta dom blir bjudna på ny grillat griskött. Dom bjöd oss på något stark hämbrännt som dom kallade grogg. Det blev en helfestlig kväll tillsammans med dom och först efter midnatt tog vi oss trötta tillbaka till båtarna med 4-liter av deras grogg som vi lyckades köpa för motsvarande 200 SEK.19 November 2010, 45 NM Segling till Branco.


Trots festligheterna dagen innan kom vi upp vid nio tiden och strax efter kl 10.00 lättade vi ankar och satte kurs mot Branco som är en av dom minsta öarna i Kap Verde. Det blev en fin segling med vindar mellan 7-10 m/s. På kvällen vid kl 20:00 kom vi fram till ön. Trots månljuset var det svårt att hitta något bra ankarvik. Vi saknar också detaljkort över området och positionerna stämmer dåligt. Vi hittade efter lite letande en sandstrand och kastade ankaret på 9m djup. Vi åt en sen middag och gick till sängs. Det blev dock en ganska orolig natt med stark ström och ena hållet och kraftiga kastvindar åt det andra hållet. Men med 30 m kätting ute låg vi ändå stilla.


20 November 2010, En öde ankarvik.


På morgonen efter frukost lättade vi ankar för att i dagsljus försöka hitta en roligare ankarvik. Vi försökte först åt norr men där fanns det bara klippor, men på den södra sidan hittade vi ett ställe med lite sandstränder. Försigtigt närmade vi oss land och kastade ankaret på 4.5 m djup.

Det var inte ideell botten mest stora stenar och grund sand, vi tog dingen till stranden och hittade en sandstrand skyddad av en ett vågbrytarformat rev. Vi tog en sväng på ön men det var svårt att gå omkring, ön bestod mest av sand och spröd lavasten med dålig hållfasthet. På kvällen kom Mark med sin Vega och ankrade bredvid oss. Vi fick en fin Bonito (en kort tjock tonfisk) av han, men vi hade redan ätit en Portugisisk gryta med massa god korvar så den fick vänta till frukost nästa dag.


21 November 2010, Segling till Sta. Lucia


På morgonen lagade vi till en brak frukost bestående av Boniton som stektes lätt, Bulgur och mojjo-sås. Mark gillade inte ankarstället då han bara har 10m kätting och resten lina, och var orolig att dom vassa stenarna på botten skulle skära av linan. Vi tog en ordentlig snorkeltur i det fiskrika vattnet innan vi lättade ankar och tillsammans med Mark satte kurs mot Sta. Lucia. Här visade B31 sin starka sida och på en kryssbog i skyddat vatten lämnade vi snart Vegan bakom oss. Efter lite drygt 2h kom vi fram till våran nya ankarvik. Här ankrade vi upp kalasfint utanför en km lång sandstrand. Vi simmade in och kollade in stranden. När vi kommit tillbaka hade Mark kommit och han och Johan provade lyckan med harpunerna. Dom hittade en muräna men lyckades inte kroka den. Vi hade en liten arbetsstund ombord och Sven sydde flaggan som börjat att fransa sig och Emil drog en ny elledning till gaslarmet.


22 November 2010, Upptäcktsfärd på ön


Denna dag tog vi jollen iland och tog en promenad över ön, vi gick för bi ett tältläger för fiskare. Dom var ute och fiskade så det var bara en vaktgosse kvar bland soporna. Vi tog oss över till andra sidan som på håll såg ut som en underbar sandstrand, men tyvär visade det sig att den var helt överfull med plast och glas- sopor. Vi hittade en plywood bit som vi använde som bodyboard i dom fina dyningarna. På hemvägen gick vi till den sydligaste stranden och hittade en fin och ren strand. Med fin fina vågor och rädda krabbor.


23 November 2010, Snorkling i Lobster island


Efter frukost tog vi + Mark våran lilla jolle ut till en ö mitt i viken och där hittade vi ett fantastiskt fisk rikt snorklings ställe. Det var fiskar överallt av alla slag från rocka, muräna, dorados, boxfisch till små söta akvariefiskar. Mark och Johan försökte skjuta en dorado men den slet sig. Mark hade ihjäl en lunchfisk till sig och sin far. Och vi andra fick nöja oss med konserver. Vi gjorde ett nytt försök på eftermiddagen att harpunera något stort men utan lycka.


24 November 2010, Bergsbestigning

Idag va det dags att bestiga en topp igen, sen vi skilts från Ivan och Josefin har det inte blitt så mycket berg, men idag bestämde vi oss för den västra toppen på Santa Lucia. Det började med en promenad över slätten som bestod av små sten och sticksigt gräs sen kom berget, rätt brant och en helvetes massa stora stenar som satt löst. Efter ett par timmars slit kom vi upp till en fantastisk utsikt högst upp på ön. På eftermiddagen när emil och johan gjorde rent vattenlinjen på båten. Kom det förbi en båt med lokala fiskare, vi frågade om vi kunde köpa några languster a v dom. Vi lyckades köpa dom 2 största dom hade. Vilket blev ett problem när dom skulle ner i kastrullen. Våran tryckkokare är stor, men likt förbannat stack huvudet upp. Vi kokade dom en och en och efter att dom dött kunde man vri av lite ben och antenner så att större delen ialla fall låg under vatten. Det blev en hejdundrans måltid, dock var vi helt slut på vin så vi fick nöja oss med Kap Verde vattnet som smakar lite underligt.

25 November 2010, Segling tillbaka till Mindelo.

Denna dagen spenderade vi genom att segla tillbaka till Mindelo. Då GPS positionerna inte stämmer så bra och att vi saknar detaljkort känns det lite som att segla på den gamla goda tiden. Enligt datorn seglar vi uppe på öarna så den är inte till så mycket hjälp. Som tur är finns det inte så mycket att köra på.


26 November 2010, Förberedelser.

Idag har vi handlat den sista maten, tvättat båten och gjort rent vattentankarna(som det börjat växa i igen) Klarerat ut. Imorgon kastar vi loss och sätter segel mot Barbados. På grund av ett stort lågtryck över Kanarieöarna störs pasaden så det är lätta vindar att räkna med den första veckan. Men förhoppningsvis kan vi hitta lite vind.